Hoe lang gaat een gemiddelde auto-accu mee? En hoe herken je slijtage?

De accu is een van die onderdelen in je auto waar je zelden aan denkt, totdat je auto niet meer wil starten. Dan komt het besef: misschien is de accu aan vervanging toe. Maar hoe lang gaat een gemiddelde auto-accu eigenlijk mee? En hoe kun je merken dat hij begint te slijten? In deze blog duiken we in de levensduur van de accu, de signalen van slijtage én wat je kunt doen om problemen te voorkomen.

Wat is de levensduur van een auto-accu?

Over het algemeen gaat een auto-accu zo’n 3 tot 6 jaar mee. Die marge is vrij breed, omdat de levensduur van veel factoren afhankelijk is: hoe vaak je rijdt, onder welke omstandigheden, of je auto veel korte ritten maakt en zelfs het weer speelt een rol. In koude winters krijgt een accu het extra zwaar, en ook bij hitte kan de capaciteit sneller achteruitgaan.

Korte ritjes zijn bovendien funest voor een accu. De dynamo krijgt dan vaak niet genoeg tijd om de accu volledig op te laden. Rijd je dus vooral binnen de stad of gebruik je je auto sporadisch? Dan kan het zijn dat je accu sneller aan vervanging toe is dan bij iemand die regelmatig langere stukken rijdt.

Hoe herken je slijtage aan je accu?

Een accu die versleten raakt, geeft meestal subtiele signalen voordat hij er helemaal mee stopt. Als je deze op tijd herkent, voorkom je dat je ineens met een lege accu langs de kant van de weg staat. Let vooral op de volgende tekenen:

  • Moeizaam starten: Als de motor langzaam en met moeite op gang komt, kan dit duiden op een verminderde accuspanning.
  • Dashboardverlichting dimt: Wanneer de dashboardverlichting zwakker brandt dan normaal bij het starten, is dat een klassiek waarschuwingssignaal.
  • Elektronica werkt minder goed: Denk aan haperende ramen, centrale vergrendeling die niet goed reageert, of verlichting die flikkert.
  • Waarschuwingslampje op je dashboard: Sommige auto’s hebben een specifiek lampje voor het laadsysteem of de accu.
  • Onregelmatigheden bij koud weer: In de winter komt een zwakke accu vaak sneller aan het licht.

Daarnaast kun je altijd zelf de spanning meten met een multimeter. Een gezonde, volledig opgeladen accu hoort tussen de 12,4 en 12,7 volt te meten in ruststand. Zit de waarde daar structureel onder? Dan is het tijd om een nieuwe te overwegen.

Wat kun je doen om je accu langer mee te laten gaan?

Je kunt de levensduur van je accu verlengen door hem goed te onderhouden:

  • Gebruik je auto regelmatig, liefst langere ritten waarbij de dynamo de accu goed kan bijladen.
  • Laat geen stroomverbruikers aan staan als de motor uit is (denk aan binnenverlichting of radio).
  • Gebruik een druppellader als je auto langere tijd stilstaat, bijvoorbeeld in de winter of bij seizoens voertuigen.
  • Laat je accu testen bij twijfel, veel garages of winkels bieden dit gratis aan.

Nieuwe accu nodig? Bestel eenvoudig online

Als je merkt dat je accu aan het eind van z’n leven is, is het goed om op tijd een nieuwe te bestellen. Zo voorkom je dat je op een onverwacht moment niet meer wegkomt. Bij Bogijn kun je eenvoudig op kenteken of automodel zoeken naar een passende accu. Of je nu rijdt in een compacte stadsauto of een krachtige SUV, er is altijd een passende accu beschikbaar!

Conclusie

Een auto-accu is geen eeuwige krachtbron. Na gemiddeld zo’n vijf jaar is het vaak tijd voor vervanging. Door goed op de signalen van slijtage te letten en je accu slim te onderhouden, voorkom je onaangename verrassingen. En als het toch tijd is voor een nieuwe?

Tip: Laat je oude accu recyclen bij een erkend innamepunt. Dat is beter voor het milieu én vaak verplicht bij de aanschaf van een nieuwe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *